ProGress Festival 2019 forlænget p.gr. af succes!

Den 9-dage lange festival til ære for forfatter og kritiker Elsa Gress har været en ubetinget succes.
Nu forlænger vi udstillingen med yderligere 4 dage! Udstillingen ’Elsas Genkomst’ kan ses i Den Bøhmiske Hal, Sukkerfabrikken, Kostervej 2 i Stege, til og med lørdag d. 24. august dagligt fra 11 – 17. Der er gratis adgang.

Formålet med festivalen ’ProGress’ var at sætte fornyet fokus på den glemte, lokale historie om Elsa Gress og hendes eventyrlige liv, heraf de sidste 16 år i Decentret på Marienborg Gods.
Og det er virkelig lykkedes at skabe fornyet interesse for den berygtede, ikoniske forfatter og
samfundsdebattør.
To arrangementer i teltet på Marienborg med bl.a. Knud Romer, Jytte Abildstrøm og Daimi trak fulde huse, og også den nykomponerede opera ’Myte om Mørke’ med efterfølgende middag på Sukkerfabrikken blev et tilløbsstykke.
”Vi har oplevet en enorm opbakning til Elsa Gress-festivalen og har i ugens løb fået så mange positive tilbagemeldinger fra publikum. Det er virkelig dejligt, at også så mange lokale har taget historien om Elsa til sig,” lyder det begejstret fra arrangørerne.

Udstilling med pift hitter hos publikum

Også den spektakulære udstilling ’Elsas Genkomst’, der kaster lys på Elsa Gress’ forunderlige, eventyrlige liv, har været særdeles velbesøgt. ”Publikum har generelt brugt meget lang tid i udstillingen – i snit ca. 1-2 timer! Det er ret unikt,” siger initiativtager og festivalleder, Pia Thanning. ”Det har været en fornøjelse at se folk drive rundt i udstillingen, nærstudere plancherne, lytte til fortællingerne om Elsas liv, mens andre har set filmene i udstillingens biograf eller har fordybet sig i Elsas mangfoldige forfatterskab og Clifford Wrights magiske, maleriske univers. Nogle har sågar besøgt udstillingen flere gange, har anbefalet den til andre eller selv taget nye gæster med.”

Stort lokalt engagement

Alt i alt har over 1.500 personer besøgt festivalen siden åbningen den 10. august og geografisk med stor spredning. ”Vi har haft besøgende fra København, Slagelse, Næstved, Glumsø, Fyn… ja endda et par stykker helt fra Thy,” fortæller Pia Thanning. ”Og generelt har vi oplevet et enormt nærvær og engagement fra publikum, der for manges vedkommende med stor entusiasme har delt deres egne historier og oplevelse af Elsa Gress. En herre fra Odsherred fortalte f.eks. en historie om Decenter, kørte derefter hjem og endevendte sine gamle fotoalbums og dukkede op igen et par dage senere med fotografier. En anden kom tilbage med sin store Elsa Gress bogsamling og forærede den til festivalen efter at have besøgt udstillingen. Sådan noget er jo vidunderligt. Men det allerbedste for os arrangører har været at opleve de mange besøgende mønboere, som hver især har bidraget med deres egne personlige fortællinger – små som store – fra tiden, hvor Elsa Gress boede på Møn. Sådan noget varmer virkelig et arrangørhjerte og tilfører nye lag til vores lokalhistorie og ikke mindst til fortællingen om Elsa og forståelsen af hende som menneske.”

Lokal opbakning forlænger festivalen

Det var da også det lokale engagement, der blev afgørende for beslutningen om at forlænge udstillingen.
”Mange kom til os og beklagede, at de ikke kunne nå at se udstillingen, eller gav udtryk for, at de gerne ville genopleve den,” siger Pia Thanning. ”Vi havde ikke budget til at fortsætte, men med velvillig opbakning fra Sukkerfabrikken, Residens Møen og vores øvrige samarbejdspartnere opstod så muligheden for at udvide festivalperioden og fortsætte et par dage mere. Det er vi glade for af flere årsager. Dels vidner det om et stærkt lokalt fællesskab, men det betyder også, at vi kan holde åbent under weekendens Folkemøde i Stege og dermed få udbredt den unikke historie om Elsa Gress som mønsk koryfæ til en endnu bredere skare.”
På Folkemødet viderefører det nye hold af unge elever fra Teaterhøjskolen Rødkilde i øvrigt Elsa Gress historien tematisk i en gadeteater-performance, som opføres lørdag den 24. august kl. 11 og 13, så på den måde skabes der sammenhæng i tingene.

Fakta

Udstillingen ’Elsas Genkomst’ kan (gen)opleves i Den Bøhmiske Hal, Sukkerfabrikken, Kostervej 2 i Stege, i perioden onsdag d. 21. august – lørdag d. 24. august 2019 fra 11 – 17.

Ide, koncept og tilrettelæggelse: Thomas Gunnar Bagge og Pia Thanning – i samarbejde med Jonathan Gress-Wright.
Der er gratis adgang.

Festivalen er realiseret med støtte fra Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden, Bestles Fond samt Vordingborg Kommune. Hertil et antal sponsorer.