Festivalprogram

Åbningsevent 10. august 2019
Sukkerfabrikken, Stege By

Festivalen skydes i gang med festlig fejring i Stege By. Arrangement med flag-allé, fernisering samt tale af repræsentant for Vordingborg Kommune.
Officiel åbning af udstillingen ’Elsas Genkomst’ i Den Bøhmiske Hal.

Gratis adgang for alle.

 

Operaen ’Myte om Mørke – En Homage til Elsa Gress’ 16. + 18. august 2019
2 forestillinger, Dansesalen, Sukkerfabrikken, Stege

’I denne tid hvor vi, med ansigterne oplyst af skærme, rastløst jager stimulans og nye højdepunkter med en fej tvivl på,
om der overhovedet skulle findes noget sandt tilbage, tilbyder Elsa fordybelsen, argumentet.
Den insisterende, vedkommende, begavede dialog og kamp for dét, der må være sandt;
kærligheden til mennesket og dets usete potentiale.
Kampen mod sløvheden, undertrykkelsen af de oversete, de magtesløse, maskiniseringen af mennesket.
Elsa Gress er voldsomt overset og tindrende relevant og fortjener en opera’
/ dramatiker Alexandra Moltke Johansen, 2018.

MYTE OM MØRKE binder Elsas ungdom og vor tid sammen i en smuk og voldsom allegori inspireret af Byrons digt, Mørke, som Elsa gendigtede på dansk, og slår fast, at noget er forkert og noget er rigtigt, noget er værd at kæmpe for.
Den stort anlagte opera, der tager udgangspunkt i Elsa Gress’ unge år, hvor det spirende fremmedhad førte frem til 2. verdenskrig, bliver skabt af 6 unge kvinder, som i deres kunstneriske virke også er dybt engagerede i vores samfund, i kønsdebatten og i kunsten. Og lige som Elsa vil de gerne være med til påvirke, eksperimentere med kunsten og stille spørgsmål ved det etablerede.

Forestillingen er skrevet af den prisbelønnede dramatiker Alexandra Moltke Johansen, mens musikken – helt i Elsa Gress’ ånd – skrives og spilles af det klassisk uddannede performance og lydkollektiv We like We (violin, cello, percussion og vocal), der allerede har udgivet flere CD’er, og som turnerer både i ind- og udland med deres egen musik. We like We spiller live til forestillingerne. Hele molevitten instrueres af den garvede skuespiller og instruktør Lotte Andersen, mens scenografi og kostumer kreeres af Simone Bartholin.

Læs mere om operaen og bestil billet her

Billetpris: 285,- Operaen spilles den 16. og 18. august 2019, og introduceres hver aften af instruktør Lotte Andersen og dramatiker Alexandra Moltke Johansen. Publikum kan inden forestillingens start opleve udstillingen ’Elsas Genkomst’ i den Bøhmiske Hal og derigennem få en grundig introduktion til Elsa Gress’ univers.

Der er elevator i bygningen, så også borgere med funktionsnedsættelse kan deltage.

 

Meet, Eat ’n’ Talk 16. + 18. august 2019
Fællesspisning efter forestillingerne

Måltidet var en central del af livet i Decentret på Møn og omkring spisestuens store bord blev der ivrigt diskuteret og inspireret. Elsa kokkererede selv til de mange kunstnere, litterater og intellektuelle, og hendes enkle sammenkogte retter var legendariske.

Vi vil gerne involvere og engagere publikum i debatten om Elsa Gress, og inspireret af myten om middagene på Decenter inviterer vi publikum til 2 fællesspisninger efter operaforestillingerne.
Middagen, som operagæsterne kan tilkøbe, bliver tilvejebragt på gode, lokale råvarer samt nykomponerede ’Elsa Gress-produkter’. Den serveres i intime og sanselige omgivelser ved langborde midt i kunstudstillingen i Den Bøhmiske Hal, hvorved publikum aktivt bliver inddraget som en integreret del af udstillingen. De medvirkende fra forestillingen vil være til stede, spise med og deltage med indslag sammen med publikum, der under middagen får mulighed for at tale sammen og udveksle synspunkter om forestillingen og Elsa Gress’ person, holdninger og forfatterskab mv.

Kuvertpris: 160,- + drikkevarer.
Arrangementet udbydes som et ekstratilbud til operaforestillingerne, og købes separat på forhånd.
Der er elevator i bygningen, så også borgere med funktionsnedsættelse kan deltage.

 

’Elsas Genkomst’ 10. – 18. august 2019 (åbent dagligt 11–17)
Kunstudstilling i Den Bøhmiske Hal, Sukkerfabrikken, Kostervej 2, 4780 Stege

Tag med på en bevægende og sanselig oplevelsesrejse gennem Elsa Gress’ og Decenters forunderlige univers, når vi med lys, lyd og unikke genstande fra familien Gress’ arkiver, herunder malerier og øvrige værker fra maleren Clifford Wrights mangfoldige produktion, forvandler det smukke, rå fabrikslokale ’Den Bøhmiske Hal’ til en nutidig fortolkning af Elsa Gress’ kunstnerkollektiv Decenter. Fuld af drama, provokation og poesi. Kunst og fantasifulde genstande fra tiden på Marienborg iscenesættes og påviser magien fra en tid, der ikke er mere.
Via 15 plancher fortæller Elsa Gress sin egen historie i tekst og billeder. Plancherne, der giver et godt overblik over Elsa Gress’ utrolige liv – er på én gang interessant, kuriøs og i sit udtryk helt vidunderligt ’old school’. Desuden fotos fra Decenters husfotograf, Andreas Paludan Hansen samt flere film fra Decentertiden.

Kurator: Thomas G. Bagge / Det Ydre Rum, i samarbejde med projektleder og oplevelsesdesigner Pia Thanning.

Der vil tillige være mulighed for at købe nykomponerede ’Elsa Gress-produkter’, udviklet specielt til festivalen af lokale mønboere med inspiration fra Elsa Gress’ person og liv. Bl.a. ’Isle of Møn Spirits’ og Lene Evers Chokolade.
Udstillingen er gratis for alle i hele festivalperioden. Der er elevator i bygningen, så også borgere med funktionsnedsættelse kan deltage.
OBS! ’Fernisering’ og officiel åbning af festivalen, Lørdag d. 10. august kl. 13 i Den Bøhmiske Hal. Se ovenfor.

Foredrag og ’talks’ i Elsas baghave – 11. + 17. august 2019 kl. 13.30 – ca. 18.30
Slotsparken, Marienborg Gods, Marienborg Allé 3, 4780 Stege

Velkommen til et par inspirerende, berigende eftermiddage i Elsa Gress’ baghave – den viltre og stemningsfulde slotspark på Marienborg Gods, hvor det hele foregik.
Mød de veloplagte kunstnere, litterater og forfattere, der med vid og bid, personlige erindringer og indsigter går bag facaden og tilføjer nye lag til historien om den ikoniske kvinde med det lynende intellekt og den skarpe pen og tunge. Hvem var hun? Hvad skete der? Og hvordan kan vi bruge Elsa Gress i dag?
Tag gerne madkurven med.
Forfriskninger kan købes i cafeen.

Søndag 11. august kl. 13.30:  DRAMA og DECENTERDAGE
Skuespillerne Daimi og Jytte Abildstrøm i et muntert tilbageblik på Decenter, samt om Elsas store betydning – både dengang og nu. Billedkunstner Bettina Camilla Vestergaard – en kritisk og poetisk refleksion over historieskrivning, køn, erindring og om, hvorfor Elsa Gress’ tanker og Decenter stadig har relevans den dag i dag. Skuespiller og instruktør Lotte Andersen og dramatiker Alexandra Moltke Johansen – om Elsa anno 2019 – set med unge øjne, kunst, kultur og køn – og om tilblivelsen af operaen ’Myte om Mørke’. NB! Åbent hus i Villa Gress kl. 11.30 – 12.30.

Lørdag 17. august: MENNESKE OG MYTE
Tidl. journalist, anmelder og kronikredaktør på Politiken, Ebbe Mørk om ’mennesket bag myten’ og sit tætte venskab med Elsa Gress. Billedkunstner Monica Ritterband om Elsas betydning for kunsten og kunstnerens udvikling. Historiker og filolog David Gress om Elsas forfatterskab mv. Forfatter Knud Romer – om Elsa Gress’ som samfundets vagthund, og debattørens rolle før og nu.
Oplæsning af udvalgte passager fra Elsa Gress’ forfatterskab v. Karsten Pharao.

Bestil billet her
Billetpris kr. 95,-

 

’De Fremmede’ – 24. august 2019

Elever fra Teaterhøjskolen Rødkilde fortsætter, hvor festivalen slap, med optog gennem Stege By.
Tema: ’De Fremmede’ – inspireret af fortællingen om Elsa Gress og Decenter.